MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
27
OKT
2015
A Radácsi-kő, mint bányászattörténeti emlék
A Tokaji-hegység vagy ahogyan a kárpát-medencei tájbeosztás hívja, az Eperjes-Tokaji-hegység középkori bányászati emlékekben igencsak bővelkedik. 
A vulkanikus eredetű, erdővel borított hegységben a vulkáni működés kb. 15 millió évvel ezelőtt (miocén) kezdődött, s kb. 9 millió évvel ezelőtt ért véget. A hosszú és szakaszos vulkanizmus során rendkívül vastag és változatos vulkáni összlet jött létre. A jellemző kőzetek az andezitek, riolitok, dácitok és ezek kitöréstermékei.
A vulkáni működés szüneteiben és azt követően a vulkáni utóműködés hatására komoly érctelepek alakultak ki. Az oldatok csaptak ki aranyat és ezüstöt is. Ezt bányászták évszázadokon át például Telkibánya mellett, amelynek számtalan nyoma fellelhető a zempléni erdőkben. 
A képen az ún. Radácsi-kő látható, amely Hollóháza és Kéked között található, a sárga turistajelzés mellett. A kő egyedülálló a maga nemében, hisz hasonlót nem ismerünk hazánk területéről. 
A nagyméretű monolit nem más, mint egy bányászjelvénnyel ellátott határkő-szikla. Ez jelezte a középkorban a telkibányai bányászati terület határát. 
A kőtől kőhajításnyira található egy beomlasztott régi aranybánya tárója is. 

A Radácsi-kő helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET