MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
27
OKT
2015
Jézus lábnyoma Palócföldön
A képen látható kultikus kő a Nógrád megyei Nagylóc felett, az erdő mélyén, az Őr-hegy déli oldalában lelhető fel. 
A méretes, középső-miocén korú (bádeni), sötét színű andezit-típusú kőzet a 15 millió évvel ezelőtti nagy vulkáni működés során keletkezett lávából hűlt ki. Az andezit nevű magmás kőzet építi fel a Cserhát Ny-i részét. 
Az itteni vulkáni működés viszont annyiban egyedi volt, hogy a láva nem minden esetben préselődött ki a felszínre, hanem idősebb üledékes kőzetek hasadékaiba nyomult bele. Ez a magma ebben a szubvulkáni mélységben hűlt, kristályosodott ki lassan, az évmilliók alatt. Felszínre kerülését viszont az eróziónak köszönheti, amely kihámozta az idősebb kőzetek "fogságából". 
Ha jobban megfigyeljük a képen látható monolitot, akkor furcsa, félkör alakú bemélyedések figyelhetők meg a kőzet felszínén. A nógrádi tájban évszázadok óta élő, mélyen vallásos palócok ezen "kőstigmákat" Jézushoz kötik, hisz szerintük a bemélyedések Jézusnak, Jézus botjának és szamarának nyomai, akik valaha épp erre jártak. 
Szakmai szemmel nézve mállásos eredetű formák lehetnek, de döntse el mindenki, hogy melyik lehet az igaz! A nagy kőblokk valószínűleg nem eredeti helyén áll, hanem később helyezték az út mellé. 
A misztikus kő mellett öreg fakereszt áll, amely tövében mindig található friss virág. 

A lábnyom helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET