MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
27
OKT
2015
A siroki Törökasztal
A Mátra és a Bükk között, a Tarna völgyében helyezkedik el Sirok. A község elsősorban a föléje magasodó középkori várról nevezetes, de kevesen tudják, hogy a vártól északkeleti irányban bizarr formájú és misztikus kövek bújnak meg az erdő mélyén. 
Sirok környékét kb. 17 millió évvel ezelőtt képződött, heves vulkánkitörések által létrehozott vulkáni törmelékes kőzetek (főleg riolit- és dácittufák) borítják. A könnyen faragható vulkáni tufákba barlanglakások, istállók és középkori kazamaták mélyülnek. 
A turistáktól nyüzsgő középkori vár romjaitól nem messze tufába mélyülő, tál alakú mélyedés hívja fel magára a figyelmet, amely a térképen Törökasztal néven szerepel. A sziklatorony tetejére üstszerű mélyedést, csatornákat és lyukat vájtak a régmúlt idők emberei. Mostani fejjel nem érthetjük meg ezek rendeltetését, mert a kereszténység elterjedése előtti népcsoportok ősi áldozati helyei voltak ezek. A mélyedésben áldozati állatokat boncoltak fel, s a csatornák pedig a vér elvezetésére szolgálhattak. 
A középkori őrhelyről (innen a neve) szép a kilátás a Bükk és a Mátra irányába is. 

A Törökasztal helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET