MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
27
OKT
2015
A pákozdi "ingókövek"
A Velencei-hegység legszebb és legizgalmasabb felszínformái a gránit lepusztulásához köthető különböző sziklaalakzatok, amelyek Pákozd és Sukoró térségében lelhetők fel a legnagyobb számban.
A Velencei-hegységet a hazánkban a felszínen ritkaságszámba menő gránit alkotja, amely kb. 300 millió évvel ezelőtt, a karbon időszak végén, a perm időszak elején képződött és nyomult be a nála idősebb kőzetekbe (Lovasi Agyagpala Formáció), mint hatalmas gránit pluton (Velencei Gránit Formáció). 
Az azóta eltelt több száz millió év alatt a gránitot fedő üledékes köpeny lepusztult és az egykoron a mélyben megdermedt gránittest kipreparálódott a környezetéből, s a felszínre került.
A gránitot már a megszilárdulása után törések járták át, s erőteljes mállás indult meg a felszíni zónában (a mainál melegebb és csapadékosabb klímán). Már a kialakuló málladéktakaró alatt megkezdődött a blokkok elkülönülése, amelyet később a külső erők hámoztak ki a málladékból, s ma hatalmas és bizarr kőbástyaként őrzik a tájat.
A legkarakteresebb képződmények a Kocka (lásd fotó), a Pogány-kő és a Pandúr-kő névre hallgatnak, amelyek Pákozd felett találhatók, de hasonló a Sukoró melletti Gyapjaszsák is.
A területet a Pákozdi ingókövek Természetvédelmi Terület védi. 

A Kocka helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET