MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
27
OKT
2015
Az egerszalóki Kőbújó (Pásztorkunyhó)
Egerszalók neve többek számára lehet ismerős termálfürdőjéről és kiváló borairól. 
Azonban azt már kevesebben tudják, hogy a település körül számtalan földtudományi, tájképi és kultúrtörténeti érték is fellelhető. Ezek közé tartoznak a Menyecske-hegy kaptárkövei is. 
A településtől DK-re fekvő kis hegyen, rekettyésben, nehezen látható és megközelíthető helyen bújik meg az egerszalóki Kőbújó vagy más néven Pásztorkunyhó (Kőasszony névvel is illetik). 
A kúp alakú, középső-miocén riolittufából (Felnémeti Riolittufa Formáció) álló kaptárkőbe unatkozó csikósok egy "összkomfortos" helyiséget faragtak be. A könnyen faragható vulkáni törmelékes kőzetbe (piroklasztit) akár napok alatt is elkészülhetett a kis éjjeli hajlék, melyben ülő- és fekvőalkalmatosság is helyet kapott, persze a tufából kifaragva. 
Az Eger és Miskolc közötti terület földtani felépítésében több száz méter vastag, vulkáni robbanások során keletkezett tufák vesznek részt. Ezeken az erózió hatására formálódtak ki ezek a sátorhoz hasonlító kis kúpok, melyből a fent nevezett területen közel 80 darab lelhető fel. Egy ilyen eróziós riolittufa kúp az Egerszalók melletti Kőbújó is.
Sok helyütt a sziklakúpokon különböző méretű és tájolású fülkéket találunk, melyet rendeltetése a mái napig vitatott (bálványtartó fülke, urnatartó fülke?).

A Pásztorkunyhó helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET