MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
27
OKT
2015
A tokaji Nagy-hegy
Ezúttal a Zempléni-hegység (Eperjes-Tokaji-hegység) és az Alföld találkozási zónájába, a tokaji Nagy-hegyre látogatunk el. Az 512 m magas vulkáni kúp már messziről uralja a tájképet, s az Alföld északi részén található városokból is kiválóan látszik, főleg tiszta légköri viszonyok között. 
A boráról (is) nevezetes Nagy-Kopaszt egy több szakaszból álló vulkáni működés hozta létre a földtörténeti miocén kor közepén, a szarmata emelet végén (11-12 millió éve). Egy ÉNy-DK-i csapású hasadék mentén zajló vulkanizmus legdélebbi tagja volt a Nagy-hegy. Anyaga egy piroxénekben gazdag dácit. Az azóta eltelt idő "vasfoga", eróziója ezt a rétegvulkánt erősen lepusztította, egy egyedi rétegvulkáni romot hozva létre. Szilárd és kemény vulkáni kőzeteit több helyen bányászták is, amelyet hatalmas, ma már védett bányaudvarai jeleznek. 
A kemény vulkáni kőzetekre a földtörténeti jégkor (pleisztocén) hideg periódusaiban löszköpeny rakódott. Az erős és hideg szelek nagy mennyiségben szállítottak magukkal kőzetlisztet, amelyet a szélárnyékos helyeken leraktak. A lösz csak 400 m alatt található meg, ugyanis a magasabb térszínekről leerodálódik. Ez az oka annak, hogy a Nagy-hegy oldalain erősen kevert állapotban, ún. lejtőlöszként fordul elő. A jégkorszak melegebb szakaszaiban a löszök talajosodtak, amiket a hidegebb szakaszokban ismét lösz temetett be. Ilyen ún. paleotalajok több helyen is tanulmányozhatók, pl. a Csorgó-kút környékén. A lösz és a hegyet alkotó dácit között komoly képződésbeli időkülönbség van. 
A képen a tokaji vasútállomás mellett található egyik látványos feltárás látható. Itt szépen tanulmányozható a piroxéndácit és a rátelepülő lösz. A dácit anyaga is erősen aprózódott, mállott, tektonikusan igénybevett. A feltárás mellett található a Szerelmi-pincesor, ahol kiváló borok kóstolhatók helyi termelőktől. 
Tokaj borai azért is híresek, kiválóak, mert az alapkőzet (a klíma mellett) kiváló feltételeket biztosít a szőlők számára (lösszel és vulkáni málladékkal kevert, mikro- és nyomelemekben gazdag talajok). 

A feltárás helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET