MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
27
OKT
2015
Középkori szekérnyomok az Aggteleki-karszton
Ezúttal hazánk északi határvidékére látogatunk el, az UNESCO Világörökség listáján is szereplő Gömör-Tornai-karszt területére.
Szögliget községről északra, egy 460 m magas meredek mészkőkúp tetején vigyázzák a tájat a középkori Szádvár maradványai. 
A hatalmas területen fekvő, 13. században épült várat a Habsburgok parancsára 1688-ban rontották el, robbantották fel. A várhoz több jelzett turistaút és tanösvény is felvezet. 
A Szádvári tanösvény mentén haladva a vár romjai felé, a szekérútra tekintve érdekes alakzatokat figyelhetünk meg. A triász, mélyebb tengerekben képződött mészkő felszínén hosszan elnyúlt, vonalas objektumok vehetők észre, olyan mintha egy szekér nyomai lennének egy sáros úton. Ez alapvetően így is van, csak ez a mészkő felszínén van. Hogyan lehetséges az, hogy egy ilyen kemény mészkőben látszik az egykoron erre járó szekér keréknyoma?
A kérdésre a válasz az idő. A középkor óta létező várba évszázadokig jártak fel ezen az úton a nehéz, árukkal és építési anyagokkal megrakott szekerek. Mivel a szekerek tengelyhossza nem változott, ezért a kerekek mindig ugyanott haladtak a kőzet felszínén. Ennek megfelelően hosszú idő alatt ki tudott alakulni egy ilyen ún. antropogén forma, vagyis ember hatására létrejött forma. Ebben a formában a szádvári keréknyomok egyedülállóak az országban!

A szekérnyom helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET