MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
28
OKT
2015
Hogyan került a Szfinx Boldogkőváraljára?
A mai napon a Tokaj-Eperjesi-hegység (közismertebb nevén Zempléni-hegység) nyugati peremére látogatunk el. Ott áll őrt Boldogkő vagy régies nevén Bodókő vára. A hatalmas középkori erődítmény viszonylag jó állapotban vészelte át a történelem viharait és Észak-Magyarország egyik legjobban látogatottabb vára. Most nem is igazán a várról lenne szó, hanem arról a hatalmas sziklagerincről, amire felépült!
A Zempléni-hegységet több millió évig tartó szakaszos vulkanizmus építette fel. A hegység nyugati részein több nagy kitörési központ működött. A Boldogkőváralja környéki területeken nagy vastagságban lelhető fel savanyú kemizmusú, vulkáni robbanás során keletkezett riolittufa. Ez előfordul a légkörből visszahullott ún. portufa, valamint a vulkán oldalában lavinaszerűen lezúduló ártufa formájában is. A Vár-hegyet és környékét főleg ilyen nagy horzsakőtartalmú ártufák építik fel. A vár sziklagerincén kiválóan megfigyelhető, hogy az ott található, közel É-D-i csapásirányú kőzettest sokkal ellenállóbb a környezeténél, hisz nem pusztult olyan gyorsan, mint a környező térszínek tufái. Ennek az az oka, hogy a vulkáni működés után egy közel É-D-i irányultságú hasadék mentén forró vizes, nagy kovatartalmú oldatok szivárogtak fel, s itatták át a porózus riolittufát. Ez a később megszilárduló kova rendkívül ellenállóvá tette a hegy anyagát, ezért az jobban ellenállt az eróziónak. A képen is jól megfigyelhető a tufán egy sötétebb színű mállási kéreg. 
Ezen merész sziklagerinc (áltelér) jó védhetőségét már a középkorban felismerték és erősséget emeltek rá. 
A képen is látható, hogy egy őrtorony volt a Szfinx fokán, ahonnan kiválóan lehetett kémlelni a tájat. Ma már nem lehet oda kimenni, mert a szikla statikailag nem megfelelő.

A Szfinx helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET