MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
28
OKT
2015
A lámkeréki Vörös-szakadék
Ezúttal Erdélybe látogatunk el, Szászsebes városka mellé. Főleg napsütéses időben már messziről vöröslik a településtől nem messze található dombsor. Közelebb merészkedve és felmászva hozzá hihetetlen változatos és látványos morfológia tárul elénk! De hogyan is alakultak ki az indiánsátrakhoz hasonló kis kúpok?
A Szászsebes és Lámkerék környéki dombok anyaga egy vöröses színű, szárazföldön képződött törmelékes üledékes összlet. A kutatók sokáig azt gondolták, hogy az eocén végén vagy a miocén elején képződhetett. Pár évvel ezelőtt azonban egy kolozsvári kutató a nem messze folyó kis patak partján előbukkanó szálkőzeten dínólábnyomokat fedezett fel. Ezzel a képződmény korát is sikerült tisztázni, amely késő-kréta (kb. 70-65 millió éves). 
A könnyen erodálódó és eltérő cementáltságú összlet a meredek domboldalon hamar a felszínre került, s a lefolyó vizek gyorsan erodálni kezdték. A lefolyó víz aprólékosan felszabdalta a vas-oxidoktól és hidroxidoktól vörös színű üledékeket. A meredek domboldal az erózió miatt védtelenné vált, a növényzet és a talaj eltűnt róla. Ezeket a növényzet nélküli, felszabdalt területeket bad land-eknek nevezzük. 

A Vörös-szakadék helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET