MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
20
NOV
2015
A szegedi vár és építőkövei
Szeged hazánk és a Dél-Alföld egyik lüktető gazdasági, oktatási és kulturális központja. A város számtalan látnivalót rejteget, de azt már kevesebben tudják, hogy itt volt az Alföld egyik legnagyobb vára!
A vár elődje már a tatárjárás előtt létezett, de komolyabb bővítésére és megerősítésére az 1241/1242-es események után került sor. Szeged az Erdélyből a Maroson érkező só egyik fontos vég- és átrakóállomása volt, ami fontos védelmet igényelt. A vár hosszú története során a 16. század közepén a törökök kezére került, egészen 1688-ig. Később elvesztette hadászati jelentőségét, s az 1879-es nagy árvíz után a hatalmas várat lebontották, mert akadályozta az újjászülető város terjeszkedését.
A hatalmas vár alapvetően téglából épült, de láthatók a mai megmaradt részleteken is pl. miocén homokkövekből álló részletek, idomok.
A képen egy réti mészkő vagy népies nevén darázskő látható, amelyet szintén felhasználtak a vár építésekor. A magas karbonáttartalmú üledékes kőzet az Alföld szikes tavaiban képződött a pleisztocéntől kezdődően és még napjainkban is zajlik.

A vár pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET