MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
28
NOV
2015
Csontok a falban, avagy így néz ki ma Európa egyik legjelentősebb bronzkori régészeti lelőhelye
Szolnoktól délre található Tószeg. A település neve fogalom a régészek körében, hisz itt tárták fel az európai bronzkor egyik legjelentősebb települését. A Lapos-halom (Kucorgó) rétegsora hossz időn át a közép-európai bronzkori időrend meghatározásának alapjául szolgált. Kr. e. 1800-1400 között létezett itt több virágzó település, amelyek kultúrrétegeiből tevődik össze a halom. 
1876 óta folyamatosan zajlottak itt ásatások magyar és külföldi szaktekintélyek segítségével. Anyagából kiállítások, publikációk, könyvrészletek születtek. De vajon mi a helyzet ma a Kucorgón?
A csonkított, bolygatott, félig elhordott domb a Tisza töltése és a szolnoki országút mellett sorakozó házak között található. A valaha szabályos és magas halom ma lehangoló állapotban van. 
A képen is láthatók a dombot alkotó, több száz évet felölelő kultúrrétegek, amelyben emberi csontok, cserepek, egykoron megevett kagylók teknői, egykori járószintek és faszénrétegek lelhetők fel. A halom nyugati oldala az Attila úti házak kiskertjeire szakad le, ahol a frissen felásott földeken cserepek, csontok és kagylóteknők figyelhetők meg. 
A domb anyagát már erősen bolygatta a Tisza gátjának felépítése, de a lakóházak felépítése sem tett jót neki. A lakódomb (tell) anyagát ma a helyiek hordják el építési sittnek!
Hol a védelem? Ki védi a dombot?

A Kucorgó-domb pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET