MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
28
NOV
2015
Holdbéli táj a Nógrád megyei Kazár mellett
Ma Nógrád megyébe látogatunk el, egy Kazár nevezetű, egykoron szénbányászatáról híres község mellé. A település keleti szélén eligazító-tábla jelzi, hogy itt kell letérni az ún. "kazári bad land" felé, amely 20-25 perces könnyed sétával érhető el. 
A látványos földtudományi objektum kőzetanyaga a riolittufa, amely kb. 18-19 millió évvel ezelőtt keletkezett, méghozzá heves, robbanásos vulkánkitörések során. A vulkán oldalán leszánkázó és a légkörből visszahulló törmelék, hamu és por cementálódott kőzetté a hosszú évmilliók alatt. 
A sárgás-fehéres színű riolittufa egy kevésbé cementált és ellenálló kőzet, ezért könnyen áldozatul eshet a külső erők (pl. víz, szél, stb.) felszínpusztító tevékenységének. Így van ez itt is!
Emberi vagy természetes hatások miatt a tufán található növényzet megsemmisült, ezért a laza vulkáni anyagot a szabadon váló lejtőn lefolyó vizek aprólékosan felárkolták, felszabdalták. 
Ennek hatására egy rendkívül látványos térszín jött létre, amely már sok mindenre nem jó, ezért a szakirodalom az ilyen területeket "bad land" névvel illeti. 
A kazári "bad land" vagy más néven Sáska-kő a Novohrad-Nógrád Geopark egyik féltve őrzött geoturisztikai attrakciója!

Az eróziós felszín pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET