MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
28
NOV
2015
Amikor "Jön az Imó!"
Ezt szokták kiáltani és hírül adni egymásnak a Bükkben, Felsőtárkány környékén élő helybéliek. Az Imó ez esetben nem egy bükki erdők mélyén élő betyár, hanem a Bükk egyik legbővizűbb karsztforrásának neve. 
A Bükk központi tömege döntő részben különféle üledékes kőzetekből (mészkő, dolomit) épül fel, amelyek hasadékosságuk miatt a felszínükre érkező csapadék nagy részét elnyelik. A mélyebb zónák felé szivárgó (karszt)vizek hosszú utat megtéve elérik a hegység alatt óraüvegszerűen domborodó karsztvizet és táplálják azt. 
Tavasszal a sok csapadék és folyamatos hóolvadás hatására a hegység alatti karsztvíznívó megemelkedik, és a víz eléri az addig csendes és száraz forrásszájakat. Ilyenkor az Imó-kő sziklája alatt tátongó forrásszájból hangosan "szörtyögve" lép elő a kristálytiszta karsztvíz. Ilyenkor mondják, hogy "Jön az Imó!". Előfordulhatnak több száz liter/perces vízhozamok is. 
A források (ilyenek még pl. a Vörös-kő-völgy időszakos forrásai is) általában tavasszal működnek, s ilyenkor komoly látogatottságuk is van a turisták irányából. 
A forrás mögötti barlang szigorúan védett! A forrás a Bükki Nemzeti Park egyik kiemelkedő földtudományi látnivalója!

A forrás pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET