MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
28
NOV
2015
A világgazdaság mozgatója: a kőolaj II.
Tegnap a kőolaj kialakulásáról ejtettünk néhány szót. Ma pedig nézzük meg, hogy a mélyben, a kőzetek pórusaiban felhalmozódó olajat hogyan tudjuk a felszínre hozni!
A kőolaj és a földgáz bizonyos körülmények között meg tud jelenni a felszínen is, így fedezték azt fel pl. az ókori Mezopotámiában élők, hogy azok éghetőek. 
Az esetek nagy részében azonban a szénhidrogének több ezer méter mélységben, különféle csapdákban gyűlnek össze, ahonnan ki kell őket szedni. Hosszú technikai fejlődés eredményeként ma már nagyon hatékony fúrási technológiák állnak rendelkezésünkre. 
A fúrási tevékenység egy olyan kőzetroncsolási technológia, amely során forgó mozgást végző fúrófejet nyomunk neki a mélyben található kőzeteknek. Ennek során a szerszámzat folyamatos bővítésével érjük el a kívánt mélységet, ahol az olajcsapda található. A fúráshoz tartozik az is, hogy a fúrólyuk stabilitását folyamatosan fenntartjuk a fúrás során felhasznált fúróiszap segítségével és a béléscsövekkel, valamint azok lyukfalhoz való cementezésével. 
A célréteg elérése után a fúrás befejeződik és a kutat termelésre alakítják át. Ennek végére már megindul az olaj/gáz/víz beáramlása a fúrólyukba és a felszín felé. A felszínre áramlott fluidumot elszállítják a fúrás helyszínéről, kezelik, gyűjtik, és később már mehet is a felhasználás helyére!

A fúrótorony pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET