MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
11
DEC
2015
A fenséges Upponyi-szoros
Bizonyára sokan hallottak már az Tordai-hasadékról vagy a Békás-szorosról Erdélyben, de ha választ kéne adni arra, hogy melyik hazánk legnagyobb és leglátványosabb szurdoka, nem biztos, hogy mindenki azonnal tudná a választ. Ahhoz, hogy láthassuk ezt a fenséges csodát, a Bükk "árnyékában" elhelyezkedő Upponyi-hegységbe kell elvándorolnunk.
A Bükk hegységtől északra helyezkedik el az erdővel fedett, vadregényes hegyvidék, az Upponyi-hegység. A területet kevesen ismerik, annak ellenére, hogy az Országos Kéktúra is áthalad rajta. Az Upponyi-hegységben magyarországi szinten is idős kőzetek tárulnak fel: a legidősebb kőzetei ordovíciumi korúak (földtörténeti óidő vagy más néven paleozoóikum első fele), években kifejezve kb. 450 millió évesek. Erre következnek a szilur, a devon, majd a karbon korú rétegek, amelyek ősmaradványokban szegény, metamorfizálódott kőzetek. 
A terület egyik fontos kőzete a devon korú Upponyi Mészkő Formáció, amely a leglátványosabb térszíneket hordozza. Ebbe vágódott bele az elmúlt pár millió évben a Csernely-patak, kialakítva hazánk legmélyebb és leglátványosabb szurdokát, az Upponyi-szorost. A hatalmas természetes geológiai feltárás oldalában barlangok tátonganak, tetejéről pedig pazar kilátás nyílik a környező hegyvidékek felé, valamint a Lázbérci-víztározó irányába is.
Kalandra fel, s keresse fel mindenki!

Az Upponyi-szoros pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET