MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
17
DEC
2015
A perm/triász határ a Balaton-felvidéken
A földtörténeti óidő (paleozoóikum) és középidő (mezozoóikum) határa, amely kb. 245 millió évvel ezelőttre tehető, nagyon kevés helyen tárul fel a Földön. Igaz ez hazánk területére is: a Bükkben ugyan folyamatos tengeri rétegsorban tanulmányozható a P/T (perm/triász) határ, de a balaton-felvidék is rejteget ezen témában egy-két kuriózum földtani feltárást. 
A Balatonfüredhez tartozó Balatonarács vasúti megállója közelében (már Csopak közigazgatási területén) egy látványos színezetű kőzetfal hívja fel magára a figyelmet. A feltárás alsó részében vörös színű homokkő és aleurolit tanulmányozható, a mely a perm időszak végén képződött egy hatalmas folyóvízi síkság árterén és medrében (Balatonfelvidéki Homokkő Formáció). 
Egy geológiai értelemben rövid üledékképződési szünet után már triász korú sárgás, fehéres színű kőzetek települnek a vörös képződményekre, amelyek már sekélytengeri környezetben lerakódott aleurolitok, homokkövek és homokos dolomitok (Köveskáli Dolomit Formáció). 
A védett, ismertető táblával ellátott határ-alapszelvény kiválóan mutatja be a szárazföldi P/T határt, amikor is a korábbi folyóvízi síkságra lassan ráhúzódott a sekélytengeri környezet (transzgresszió). 

A feltárás pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET