MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
21
DEC
2015
Gyűrűfű: egy elfeledett földtani feltárás nyomában
Ezúttal hazánk egy kevésbé ismert, de annál csodálatosabb vidékére látogatunk el, a Zselicbe. A Zselic Baranya megyében található, a Mecsek nyugati szomszédságában. Egy aprólékosan tagolt alacsony dombvidék, amelynek völgyeiben kicsiny zsákfaluk bújnak meg, ahol még tetten érhető a "romlatlan falusi levegő" fogalma. 
A Zselic dombjai között bújik meg a nehezen megközelíthető kis ökofalu, Gyűrűfű. A település elsők között volt az 1970-es években, amely lakossága teljesen elfogyott, s a település gyakorlatilag kihalt. Ma az ökoturizmus zászlaja alatt indult meg a kis zsákfalu fejlődése. 
Gyűrűfű neve egy geológiai formáció nevében is szerepel, melynek a neve Gyűrűfűi Riolit Formáció (kora-perm korú). A nevével ellentétben a formáció kőzeteit nem lávakőzetek építik fel, hanem robbanásos eredetű piroklasztikus (vulkáni törmelékes) kőzetek, amelyek a jelentős hőtartalékaik miatt összesültek (ignimbritté váltak). Képződése egy hatalmas riftesedő árokrendszerhez köthető, amely mentén a szárazföldi kéreg szét akart válni, de a folyamat idő előtt elhalt. 
Az összesült tufák hatalmas területen találhatók meg hazánk déli részének mélyén, de ezek csak fúrásokból ismeretesek. Itt Gyűrűfű mellett viszont pár négyzetméteres területen előbukkan ez a perm korú vulkáni anyag. Megtalálása nem könnyű feladat. A képen egy törmelékben talált kézipéldány látható nem messze a szálkőzeteket bemutató tényleges feltárástól. A falu melletti egykori kis kavicsbányában a perm vulkanitok kavics formájában tanulmányozhatók. 


A feltárás pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET