MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
5
JAN
2016
A fegyverneki Csonkatorony
Kicsiny hazánk történelme során igen sokat szenvedett. Földjét dúlták tatárok, törökök, osztrákok, oroszok és még a jó ég tudja, hogy kik. Ennek a következménye az (is) lett, hogy a középkori építészeti emlékeink nagy része elpusztult. Nagyon kevés az olyan épületmaradvány hazánkban, amely a 18. századnál régebbről származik. Ezen kevés mementó közé tartozik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken álló Csonka- vagy Pusztatorony. 
A nagykunsági városka DNy-i részén, egy magasabb térszínen elhelyezkedő temető közepén áll az 1480 körül épült gótikus templom maradványa, amely a megye egyik legrégebbi műemléke. 
A téglából és kőből faragott négyzetes alapú torony megmaradt kétharmad része mintegy 16 méterre magasodik ki a jelenlegi környezetéből. Az egykoron hozzá csatlakozó templom egyhajós, íves záródású, 24 méter hosszú és 12 méter széles építmény volt. 1872-ben rajz is készült a torony akkori állapotáról, amely szerint a torony alacsony, gúla alakú tetőzete zsindellyel volt fedve. Ekkor még láthatóak voltak a középkori templom alapfalai és a homlokzat elé ugró torony.
Régészeti feltárását nem teszi lehetővé a körülötte elterülő temető.


A templomrom pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
 
 
 
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET