MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
13
JAN
2016
A színek paradicsoma: a Rozsdás-szakadék
Erdélyország egyik legvarázslatosabb tájéka a Bihar-hegység. A földtani változatosság miatt (magmás, üledékes és metamorf kőzetek is) rendkívül gazdag formakincs jellemzi a hegységet, ezért a turisták egyik kedvelt célpontja. Ilyen kedvelt célpont a képen is látható Rozsdás-árok (Rozsdás-szakadék, Rozsda-szakadék). A holdbéli táj igazi földtani paradicsom, amelynek kialakulása is különösen izgalmas!
A Bihar-hegység Pádis környéki területeivel ellentétben a Rozsdás-szakadékot és vidékét nem jól oldódó mészkövek építik fel, hanem más, különféle színű és szemcse-összetételű törmelékes üledékes kőzetek. Ezekbe a laza szerkezetű, perm időszak végén és a triász időszak elején (kb. 

250 millió éve) képződött képződményekbe vágódott bele az a vízfolyás, amely a szakadékot kialakította. 
Az időszakos vízfolyás fő ágához több kisebb mellékág csatlakozik, amelyekhez szintén kisebb ágak csatlakoznak és így tovább. Emiatt egy rendkívül tagolt, ágas-bogas vízfolyáshálózat képét mutatja a szakadék környezete. A vízfolyás-rendszer az idők folyamán belevágta magát a laza üledékbe és létrehozta ezt a látványos felszínalaktani formát. A bevágódás nem csak lefelé, a kőzettest belseje felé haladt, hanem a vízválasztó felé, hátrafelé is. A folyóvízi erózió mellett a tömegmozgások, a meredek partfalak folyamatos omlása is szerepet játszott a szakadék formálásában. 

A szakadék pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET