MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
20
FEB
2016
Időszakos karsztforrások a Bükkben
A Bükki Nemzeti Park területén barangolva gyakran találkozhatunk bővizű karsztforrásokkal. Ezek közül sok nyáron teljesen száraz vagy csak alig csorog belőlük víz. Tavasszal viszont megesik, hogy több száz, sőt több ezer liter/perc hozammal "bömböl" a forrásszájakból a karsztvíz. Egy ilyen időszakos és működésekor rendkívül látványos karsztforrás a Felsőtárkánytól nem messze lévő Vörös-kői-völgyi Alsó-forrás. 
A Bükk központi tömege döntő részben különféle üledékes kőzetekből (mészkő, dolomit) épül fel, amelyek hasadékosságuk miatt a felszínükre érkező csapadék nagy részét elnyelik. A mélyebb zónák felé szivárgó (karszt)vizek hosszú utat megtéve elérik a hegység alatt óraüvegszerűen domborodó, összefüggő karsztvizet és táplálják azt.

Tavasszal a sok csapadék és folyamatos hóolvadás hatására a hegység alatti karsztvíznívó megemelkedik, és a víz eléri az addig csendes és száraz forrásszájakat. Ilyenkor az Alsó-forrás forrásszájából hangosan "szörtyögve" lép elő a kristálytiszta karsztvíz. Előfordulhatnak több száz liter/perces vízhozamok is. 
A források (ilyenek még pl. az Imó-kő-forrás is) általában tavasszal működnek, s ilyenkor komoly látogatottságuk is van a turisták részéről. 
A bükki források nagy részénél megfigyelhető forrásmészkő képződése is. Ekkor a vízben oldva található karbonát a felszíni körülmények közé érkező vízből kicsapódik, s látványos bekérgezéseket, formákat alakít ki. 
A képen is látható forrás gejzírszerű kinézete annak köszönhető, hogy a forrásszájat úgy alakították ki, hogy a vizet így "spriccelje" magából. 
A forrás a Bükki Nemzeti Park egyik kiemelkedő földtudományi látnivalója!

A karsztforrás pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET