MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
28
JÚL
2016
A Baradla-barlang víznyelőinek nyomában
Észak-Magyarországon, az Aggteleki-karszt mélyén húzódik hazánk 2. leghosszabb barlangrendszere, a Baradla. A triász mészkőben kialakult földalatti csodában szinte már minden magyar ember járt, legalább egyszer az életében (ha máskor nem, akkor osztálykiránduláson). Most viszont nem a barlangról lesz szó, hanem arról, hogy honnan kerülnek bele azok a vizek, amelyek a járatrendszer kialakításáért felelősek. Eredjünk a Baradla-barlang aktív víznyelőinek nyomába!
A képen a Zombor-lyuk látható, amely Aggtelek falucska keleti határában helyezkedik el, s jelenleg a barlang egyik legnagyobb aktív víznyelője. Jól látszik, hogy a "lyuk" felé egy kis vízfolyás medre indul Aggtelek temetője felől, amely egyre mélyebbre vágódva egyszer csak eltűnik a víznyelő mélyén. Az imént leírt látványnak jól meghatározható geológiai okai vannak, ugyanis a Zombor-lyuk a fedett és a nyílt karszt határán helyezkedik el, akárcsak a barlang összes többi aktív nyelője. Mit is jelent ez? 
A fedett karszt azt jelenti, hogy a vizet szivacs módjára vezető és tároló, jól oldódó mészkövek nem közvetlenül a felszínen fekszenek, hanem települ rájuk egy olyan vízzáró réteg (jelen esetben vöröses-barnás színű agyag), amely megakadályozza a felszíni csapadékvizek mélybe szivárgását. Egy ilyen térszínről indul az a meder is, amely az időszakos vizeket a víznyelőbe vezeti. A nyílt karszt az előzővel ellentétben viszont azt jelenti, hogy a mészkövek közvetlenül a felszínen találhatók és a rájuk érkező vizeket azonnal a mélybe vezetik. Tehát ez az oka, hogy a fedett karszton lévő kis időszakos vízfolyás elérve a nyílt karsztot azonnal a mélybe fejeződik (ezt idegen szóval batükaptúrának nevezzük). 
Aggtelek és Jósvafő között szépen kijelölhető az a vonal, ahol a Baradla aktív víznyelői sorakoznak, magyarán a fedett és a nyílt karszt határa. Ennek egy karakterisztikus eleme a Zombor-lyuk Aggtelek mellett. A tölcsér alakú víznyelő feladata tehát, hogy a felszínről a mélyben lévő járatrendszerekbe vezesse a vizet és a magával vitt nem karbonátos anyagú hordalékkal (pl. kvarc-kavicsok) koptassa-oldja a mészkövet. A Zombor-lyuk alatt a Baradla-barlang Vörös-ága húzódik, oda vezeti le a hordalékos vizet a nyelő, csapadék idején. 
Hazánkban az összes víznyelő ún. "ex lege" védelmet élvez, mert fontos megelőznünk azt, hogy a felszíni vizekkel ne jusson le szennyeződés a karsztokba, amelyek vize fontos ivóvízbázisul is szolgál.

A víznyelő pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet 
 
Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET