MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
11
MÁR
2017
A csodatevő Kalugyeri-dagadóforrás
A Béli-hegység erdőinek mélyén románok lakta falvak (pl. Kalugyer, Vaskóhaszód) bújnak meg. Kalugyertől érhető el az izbuci kolostor, amely fontos zarándokhely az ortodox románság számára. A természetet kedvelő magyar ember viszont az ott lévő érdekes működést mutató karsztforrás miatt zarándokol el a "világ végén" fekvő kolostor mellé! Kalandra fel!
A kolostor mögötti hegyoldalban kereshető fel a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb forrása, a Kalugyeri-dagadóforrás, amely egy nagyon ritka forrástípus képviselője. Elidőzve a forrás mellett azt vehetjük észre, hogy az csendesen folydogál, majd egy idő után hangos robajjal, tajtékozva ömlik ki belőle a víz, majd aztán újra lecsendesedik és az egész folyamat kezdődik elölről. De vajon mi okozhatja ezt az érdekes "fluktuációt"? 
A Kalugyeri-dagadóforrás egy szivornya jellegű, ún. intermittáló típusú forrás. Ez azt jelenti, hogy időszakosan működik (tél végén, tavasszal kb. 7 percenként) a vízutánpótlástól függően, s egy olyan járatrendszer vezeti le a vizét, amely egy U alakban meghajlított csőhöz hasonlít. A forrásszáj mögött, a kőzettest belsejében egy olyan üreg van, amely bizonyos időközönként megtelik vízzel. Ha az üregben lévő vízszint eléri a kivezető szifon legmagasabb pontját, akkor a közlekedőedények elve alapján az üreg megcsapolódik. Ezután az egész kezdődik elölről. A kitörések időtartama nagymértékben függ a mögöttes területek időjárási (főleg csapadék) viszonyaitól. A Kalugyeri-dagadóforrásban a Vaskóhi-karsztfennsíkon elnyelődő vizek kerülnek újra napvilágra. Nyáron és ősszel a forrás óránként tör csak ki, hisz a vízutánpótlódás akkor lassúbb. A karsztforrás vize kb. 10 °C, ami megegyezik az adott földrajzi szélesség évi átlagos középhőmérsékletével. A forrás vize hidrogén-karbonátos (meszes), viszonylag nagy keménységű. 
A csodatevő kúthoz évente több tízezren zarándokolnak el, s várják, hogy ottlétükkor "kitörjön" a forrás, hisz az bizonyítja azt, hogy az illető jól, s Isten útmutatása szerint él. A képen is látható, hogy a forrás környékén a fákat szentek képei tarkítják.

A forrás pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET