MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
27
JÚL
2017
Különleges kőzetek a Keleti-Kárpátok bércei között
A székelyek ősi földjén, a Görgényi-havasok és a Gyergyói-havasok ölelésében fekszik az egyedi hangulatú Gyergyói-medence. Központi települése Gyergyószentmiklós, amelytől észak felé indulva, Gyergyóditró után elhagyva a főutat juthatunk el Orotvára. A közel 600 főt számláló kis magyar falu neve ismerősen cseng a földtanban jártas szakemberek körében, hisz a település körüli hegyek a Kárpát-medencében is egyedülálló kőzetféléket rejtenek (az már csak hab a tortán, hogy Erőss Zsolt hegymászó is a falucska szülötte). Eredjünk most e különleges földtani környezet nyomába. Kalandra fel!A szakmai körökben csak DAM-nak (Ditrói Alkáli Masszívum) nevezett kőzetegyüttesben a következő kőzetfélék fordulnak elő: ultrabázitok (pl. hornblenditek), gabbró, diorit, monzodiorit, monzonit, monzoszienit, szienit, nefelinszienit, gránit, valamint az ezeket átszelő különféle telérek. A közel 200 négyzetkilométeren előforduló változatos kőzetösszlet kora sokáig vitatott volt, de ma már kijelenthetjük, hogy a jelentős magmás esemény egy középső-triász óceán-kinyíláshoz (Meliata-Hallstatt-óceán) köthető (kb. 230 millió évvel ezelőtt). A magmás test a már korábban kialakult és metamorfizálódott ősi kristályos kőzetösszletbe nyomult bele, amelyekkel együtt a későbbi hegységképző tektonikai mozgások hatására hatalmas takarókba gyűrődött. 
A jelentős magmás eseményhez természetesen ércesedés is társult, amelyet több helyen bányásztak Orotva környékén. A különféle ércásványok és egyéb más ásványok közül a vanádium-tartalmú magnetit, ilmenit, apatit és titanit emelendő ki, de illő még megemlítenünk a különféle ritkaföldfémeket, valamint a molibdént is. Az ércásványok mellé természetesen olyan meddő ásványok is párosulnak, amelyekből gazdaságosan nem nyerhető ki fém, de egyediségük, szépségük miatt a gyűjtők kedvelt példányai. Az Orotva környéki völgyeket járva, a régi meddőhányókon tudunk szép ásvány-egyedeket begyűjteni (lsd. csatolt kép is). 
A földtani csemegék mellett ne feledkezzünk meg a környék épített örökségéről sem, mint például a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyról, vagy Gyergyóditró hatalmas katolikus templomáról sem. 

Orotva pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt
(Forrás: az 5. és 6. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlés absztraktkötetei)
 
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET