MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
30
OKT
2017
A Gerenna-vár és a perm végi nagy kihalás
A geológusok a Föld 4,6 milliárd éves történetét időkre, időszakokra, korokra és korszakokra tagolják. Az előző egységek rendszeréből felépülő kortáblát böngészve észrevehetjük a földtörténeti paleozoikum (óidő) és mezozoikum (középidő) határát kb. 245 millió év környékén. De miért pont ott húzták meg a két idő határát? Mi történhetett ott? 
A válaszért a Bükkbe kell elmennünk, a Bükk-fennsík északi peremére, a Szilvásvárad felett található Gerenna-vár keleti sziklás leszakadásához. A látszólag jellegtelen kőzetek a világon egyedülálló tengeri rétegsort mutatnak be. Járnak ide szakemberek Japántól az USA-ig, vagy Finnországtól Marokkóig. Az itt található kőzettestben húzható meg ugyanis a földtörténeti ó- és középidő határa, és itt érhető tetten az ún. P/T határ (perm/triász) a nagy kihalási eseménnyel. 
A feltárás alsó részében a késő-perm korú, a bitumentől sötét színű Nagyvisnyói Mészkő Formáció rétegei tárulnak fel, amelyek sekélytengeri kifejlődésűek. A képződmény ősmaradványokban rendkívül gazdag. Erre a formációra egy ún. határagyag-réteg települ, amely fosszíliákat egyáltalán nem tartalmaz. Felette pedig már a kora-triász Gerennavári Mészkő Formáció lemezes mészkövei települnek, amelyek már elvétve tartalmaznak ősmaradványokat, ha azok szabad szemmel még nem is látszanak. 
Magyar és külföldi szakemberek részletesen is megvizsgálták a szelvényt, s egyetértenek abban, hogy a folyamatos tengeri rétegsort bemutató feltárás személyében szépen tetten érhető a perm végi nagy kihalás. Sokáig úgy volt, hogy ez lesz a világ P/T etalon szelvénye, viszont ezt egy Kínában található feltárás kapta meg. 
Nem teljesen tisztázott, hogy mi történt a perm végén, de az tény, hogy az akkori élővilág 90%-a kihalt. Egyesek meteorit-becsapódással, bazaltvulkanizmussal, míg mások a tengeri életterek redukálódásával magyarázzák az élővilág e nagy krízisét.
A képen a kalapácsnál található területen húzható meg a P/T határ.

A feltárás pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Szöveg és fotó: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET