MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
A KÖVEK MESÉLNEK
6
DEC
2017
Balatonföldvár vaskori erődjének nyomában
A Tihanyi-félszigettel szemben, a Balaton déli partján helyezkedik el Balatonföldvár. Az ősidők óta lakott település nevét vaskori földváráról kapta. Az árnyas parkjairól, régi villáiról és az egyik legszebb balatoni kikötőjéről nevezetes városka üdülőhellyé alakulása a 19. század végén indult meg, a területbirtokos Széchenyi család jóvoltából. 
A város hajó- és vasútállomásától nem messze található a Petőfi Sándor utcába. A régebbi nevén Imre utca (Széchenyi Imre után) rejti Balatonföldvár legrégebbi villáit, amelyek döntő többsége a 19. század végén épült. Az épületek falain elhelyezett emléktáblák tanulsága szerint volt itt nyaralója Bajor Gizi színésznőnek, Széchenyi Zsigmond írónak és Afrika-vadásznak, vagy épp Korányi Frigyes professzornak is. A Petőfi Sándor utca nyugati irányú folytatása már a Kelta sétány névre hallgat és a Balaton hullámverése által kialakított, pannon (késő-miocén) üledékekből álló magaspart peremére vezet ki. Kevesen tudják, hogy valaha Balatonföldvár ezen részén feküdt a Dunántúl egyik legnagyobb vaskori erődje. 
A régészeti leletek tanulsága szerint Balatonföldvár és térsége már az ősidőktől fogva lakott hely. A Balaton vizének eróziós tevékenysége a part közelében elhelyezkedő pannon üledékes rétegsort alámosta, mely hatására egy kb. 40 m magas partfal jött létre. A természetes módon jól védhető magaslat szinte tálcán kínálta magát, hogy valamiféle erősség épüljön fel rá. A Kr. e. 4. század környékén (vaskor) kelta népcsoportok telepedtek meg a mai Balatonföldvár térségében, akik erődített telepet hoztak létre a magaspart peremén. A kb. 600 m hosszú, 400 m széles és 10 m magas sáncot hatalmas, 6-8 m mély árokrendszer övezte. Sajnos a történelem viharai és a 19. század végi, 20. század eleji villaépítkezések sem kímélték az egykori földvárat, amelynek mára már hírmondója sem maradt. A Petőfi Sándor utca, Kelta sétány és a Boldogasszony-kápolna térségében voltak legtovább láthatók a sánc maradványai. A földvár és a kelták emlékét ma a Kelta sétány, valamint a Keltatúra tanösvény útvonala és neve őrzi. 
A Kelta sétány és a Kilátó köz találkozásánál találjuk Balatonföldvár országzászlóját, amely eredetileg 1936-ban épült, de a későbbi elbontása miatt mai formájában csak 1991 óta látható itt. Az országzászló előtti kis teraszról csodálatos kilátásban lehet részünk a Tihanyi-félsziget irányába és a Balaton tükrén ringatózó vitorlásokra.

Az egykori földvár pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet
 
Fotó és szöveg: Veres Zsolt
© 2008-2018 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET