MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
HÍREINK
29
MÁJ
2012
Fábián Tamásnak is emléket állítottak a vadasparkban I.
A most átadott épület ad otthont az Etiópiában tragikusan elhunyt Fábián Tamás geográfus ásványgyűjteményének. "Amikor azon gondolkoztunk, hogy mit tudunk kezdeni Fábián Tamás hagyatékával, miként is tudjuk bemutatni, akkor merült fel lehetséges helyszínként a vadaspark. Világjáróként természetesen Ázsiában is megfordult, onnan is vannak ásványai, tárgyai és emlékei. Itt három szekrényben 120 ásványt tudunk kiállítani. Ez Tamás 4-5000 darabos gyűjteményének egy elenyésző része, de természetesen nagyon látványos szelete" - tudtuk meg a szegedi geográfus barátjától, Petrovics Kálmántól.
Az EDF Démász Szegedi VE igazgatója hozzátette, a most bemutatott ásványok között vannak Ázsiából hozott, börzén vásárolt vagy éppen cserélt darabok. Gondolatébresztőként pedig fotókat is kiállítottak az Ázsia-házban. ?Ez volt Tamásnak a mindene, a természet szeretete. Az volt a célja, hogy minél több információt gyűjtsön össze, és adjon át a hallgatóknak. Biztos vagyok benne, hogy Szegeden még több helyen lesz látható Fábián Tamás emlékkiállítás? ? fogalmazott. Hozzátette, júniusban szülővárosába is rendeznek egy kiállítást, oda is került az általa gyűjtött csodából egy rész.

Fábián Tamás idős szüleinek a megbízásából létrejött egy alapítvány, s közösen kezelik hagyatékát egykori munkatársai, a Szegedi Tudományegyetem dolgozói, civil szervezetek tagjai és a barátok. Petrovics Kálmán elmondta, könyvek megjelentetését is tervezik, illetve útjai során készített fotóinak egy részét a világhálóra fogják feltölteni.

http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/05/azsia-haz-atadassal-szulinapozott-a-vadaspark.html
© 2008-2023 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET