MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
MECSEK (ÓBÁNYA)
Idén először volt Geotóp Napok az Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságához tartozó Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, az Óbányai-völgyben. A mecseki Geotóp Napot a nemzeti park a Magyar Földtani Védegylet Egyesülettel (MFV) és a Bihari Túrák Egyesülettel (BTE) közösen szervezte. 

A gyalogos geotúra október 14-én (szombaton), 10 órakor indult az Óbánya központjában található IKSZT épülete (Fő utca 70.) elől. Már az indulás előtt fél órával sokan vártak a regisztrálásra, végül hivatalosan 79 személy írta alá a jelenléti ívet (de később is többen csatlakoztak még). A nagy létszámú túracsapat tagjai az ország különböző tájegységeiről sereglettek össze az óbányai geotúrára. A túravezető Erdős Dániel (MFV), segítői pedig a Bihari Túrák Egyesületből Boldizsár Beáta és Kocziha Attila voltak. Komlós Attila a Duna-Drána Nemzeti Park részéről elfoglaltsága miatt csak a túra elején tudott vett részt.

A rövid geotóp napi, egyesületi és nemzeti parkos bemutatkozás után a túravezetőtől megtudtuk, hogy térben és időben, földrajzi és földtani értelemben hol is helyezkedik el az Óbányai-völgy. Ezek után röviden betekintést nyerhettünk a Kelet-Mecsek földtörténeti múltjába, majd kényelmes sétával indultunk el negyed tizenegy után pár perccel az egykori jura tengerfenék mélyét feltáró Óbányai-völgyben. Az Öreg-patak által feltárt kőzetek közel 30 millió év földtörténetét mesélték el, 183 millió és 150 millió év között, a kora-jura végétől a késő-jura közepéig. A túra során megismerkedhettünk egy pár alapfogalommal (formáció, alapszelvény, stb.), a völgyben fellelhető kőzetek szelvényeivel, azok kialakulási körülményeivel, s ősmaradvány-tartalmukkal is. 


 

Első komolyabb megállónk a falu végénél található Pisztrángos-tavaknál volt, a Komlói Mészmárga Formáció alapszelvényénél, majd az Óbányai Mészkő Formáció őszi színekben pompázó sziklafalánál. Ezt követően a Fonyászói Mészkő kibillent réteglapjait vizsgálgattuk, majd a patakmederben található fehéres-lilás színű gumós mészkővel ismerkedhettünk meg (Kisújbányai Mészkő Formáció). A völgyben jelenleg is képződő mésztufáról (travertinó) is hallhattunk néhány mondatot. Meglátogattuk az Óbányai-völgyben fellelhető egyedülálló földtudományi értékeket, a Csepegő-sziklákat és a Ferde-vízesést is. Megtudhattuk miért ferde a vízesés és miért találhatók cseppkőszerű képződmények a kőzetek réteglapjain. A túra érintett néhány kultúrtörténeti emlékhelyet is (üveghuta, malmok), és betekintést nyerhettünk röviden Óbánya történetébe, valamint a völgy növénytani- és állattani értékeibe is. Túránkat Kisújbányán zártuk a faluháznál. A magunkkal hozott kőzetek segítségével egy rövid összegzéssel lettünk gazdagabbak, mit is láthattunk és hallhatunk a mai nap, majd végezetül megtekinthettük a bejárt terület fedett és fedetlen földtani térképét, és egyéb földtani kiadványokat.


 

Igen kicsire zsugorodott geotúra csapatunkkal a visszafelé vezető utat egy teljesen más útvonalon, a Cigány-hegyen álló kilátó és a Hideg-oldal mentén, a Csalán-hegy érintésével tettük meg és így a késő délutáni órákban értünk vissza Óbányára.
A szép számmal összegyűlt geo-érdeklődők végig együtt működve a túravezetőkkel, egy tartalmas, élményekben gazdag, izgalmas természeti-, kultúrtörténeti és tájképi geokiránduláson vettek részt. Találkozzunk jövőre is!


A terepen készült fotók és további információk elérhetősége:
Óbányai Geotóp Napok 2017 (facebook)
Geotóp Napok (körösvidék)

Óbányai Geotóp Napok (sportosan)
Óbányai beszámoló

A Geotóp Napok hivatalos oldalai:
www.geotopnap.hu
Geotóp Napok (facebook)


Írta: Erdős Dániel
Fotók: Komlós Attila, Rőder Attila
(Szerkesztette: Veres Zsolt)

 
© 2008-2022 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET