MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
HÍREINK
21
DEC
2016
Elkészült a Fábián Tamás Emléktúra igazolófüzete
A 2016-os év végére (végre) elkészült a Fábián Tamás Emléktúra igazolófüzete, melynek előszava a következőket írja: 

"A 2016-os évre elkészült Fábián Tamás Emléktúra igazolófüzetét tartja kezében kedves tulajdonosa. Fábián Tamás geográfus a Szegedi Tudományegyetem munkatársa volt: oktató, előadó, világutazó és ásványgyűjtő. Kalandos életének végét is egy utazás jelentette 2012 januárjában, Etiópia vulkánokkal tarkított földjén. Szellemi és anyagi örökségét szülei, barátai és egykori tanítványai viszik tovább ásványkiállítások, emlékhelyek, szervezett túrák és előadások keretein belül.
Már Tamás halála után megfogalmazódott egy emléktúra létrehozásának gondolata. Fábián Tamás sokfelé járt a világban, de igazi nagy kedvencei Magyarország tájai és az azokban helyet foglaló természeti értékek voltak. A hegyvidékeink látnivalói, az Országos Kéktúra útvonala és szellemisége, mind-mind Tamás értékrendjének és világlátásának kifejezői voltak, s azok ma is. Ennek tükrében hoztuk létre a Fábián Tamás Emléktúra elnevezésű jelvényszerző túramozgalmat. Az emléktúra felfűzi a Fábián Tamás tiszteletére Szegeden létrehozott kiállításokat, az Országos Kéktúra útvonalát Dorogtól Nógrádig és Tamás kedvencei közé tartozó tíz hegyvidéki földtudományi értéket is.
Az emléktúra létrehozásával célunk emléket állítani tanárunknak, barátunknak azzal, hogy az általa is gyakran felkeresett tájakat járjuk, eközben ismerkedünk hazánk természeti szépségeivel, kombinálva ezt a természetjárás, mint sportág tevékenységével. Ehhez kívánnak mindenkinek sok élményt, jó országjárást és emlékezést Fábián Tamásra az emlékfüzet szerkesztői!"© 2008-2023 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET