MFV.HU
MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET
Kutatás, oktatás, környezetvédelem, természetvédelem, ismeretterjesztés és kultúra
ELŐADÁSOK
17
NOV
2014
Tien-san Expedíció 2014
2014. december 03-án filmvetítéssel egybekötött diaképes élménybeszámolót tekinthet meg a Tien-san Expedíció 2014-ről a Szentgyőrgyi Albert Agórában, Szegeden.

Addig egy kis kedvcsináló.
Az „ég hegyei” avagy a kínai elnevezéssel élve; a Tien-san hegység, földünk egyik legősibb hegysége, amely kettőezer hatszáz kilométer hosszúságban húzódik Közép-Ázsia szívében. Legnagyobb kiterjedése Kirgizisztánban található, ahol az ország déli és keleti természetes határát alkotja.
 A hegység leírásában Almásy Győrgy vadász utjai és Dr. Prinz Gyula térképező munkássága is nagy szerepet játszott, amelyek kiváló kiindulási alapot szolgáltattak a későbbi Közép-Ázsia kutatóknak. A hegységben két csúcs is eléri a hétezer méteres magasságot, amelyek az egykori szovjetunió öt legmagasabb hegyei közé a „hópárduc” hegyek közé tartozott.
A szovjetunió felbomlott ugyan, de a „hópárduc csúcsok” megmaradtak, amelyek mind a mai napig tekintélyes kihívás elé állítja a hegymászókat. A hegység legnagyobb gleccsere az Inylchek-gleccser a „Mennyei hegység” központi részében található, ahol hatvan kilométeres hosszúságával Ázsia egyik leghosszabb jégárját képezi. Szélessége a fél kilométert is elérni, míg legnagyobb mélysége az eddigi fúrások alapján 1,8 kilométer! A jégár felső szakaszán található a Pobeda (7439 m) valamint a Khan Tengri (7010 m) egymástól mindössze tíz kilométerre. A hegység e szakaszán a két hópárduc csúcs között félúton, az Inylchek-gleccser morénáján található a hegymászók alaptábora háromezer kilencszáz méteres magasságban. Az alaptábor megközelítése a mai napig problémás. Vagy az Inylchek-gleccser mentén egy hétig tartó sétával, vagy egy félóráig tartó helikopteren való utazással közelíthető meg, amiért természetesen nem kis összeget kell fizetnie a hegymászónak. Mind két hegycsúcs megmászása nagy kihívásnak számít. A Pobedát a legnehezebb hópárduc csúcsnak tartják, ahol a hegy lábához az úgynevezett „beszállásához” egy hasadékokkal erősen szabdalt gleccseren kell közlekedni, valamint hétezer méter feletti gerincén tizenkettő kilométert kell megtenni a mászónak. A Khan Tengrit a harmadik legnehezebb hópárduc csúcsnak tartják, amelynek két fő nehézsége van a magasságon kívül. Időben kell teljesíteni az egyes tábor (4100 m), valamint a kettes tábor (5300 m) közötti szakaszt. Ugyanis ha a nap megsüti a Chapajev-csúcs falait, akkor az azon lévő függőgleccser valamint hó lavinák formájában zúdul a teljesítendő szakaszra. A második nehézség benne a szélsőségesen rossz és hideg időjárása ugyan is ez a hegy ténylegesen a legészakibb hegycsúcs Földünkön.
 
© 2008-2023 MAGYAR FÖLDTANI VÉDEGYLET